esmaspäev, 2. veebruar 2015

USA suurnaitus Peipsi pealinnas Mustvees

2.veebruaril 2015. aastal avab USA suursaatkond koostöös Mustvee Kultuurikeskusesga suure näituse „Ameerikat kujutades” ehk „Picturing America”. Välja on pandud 40 pilti, mis kujutavad Ameerikat tutvustavaid kunstiteoseid ja ajaloosündmusi.

"Kahtlemata on USA kultuurinäitus tähtis kultuurisündmus Peipsi ajaloos. Mustvee Kultuurikeskuses saab näha läbilõiget USA ajaloost läbi kunsti. Võttes arvesse, et Peipsi pealinn on kakskeelne, kolme kultuuri ning viie kirikuga linn, siis on mitmepalgelise USA kultuuripärand meile eriti huvitav. Meeles peame pidama ka, et just siit Eesti idameri kaldalt hakkavadki peale Eesti, Euroopa Liit ja lääne kultuur," arvas Mustvee linnapea Max Kaur.
Eelmisel aastal, 3.detsembril 2014. aastal toimus Peipsi pealinna ajaloo suursündmus kui Mustveed külastas, maailma ainsa üliriigi, USA suursaadik Jeffrey D. Levine koos teiste USA diplomaatidega. 
"USA suursaadiku visiit oli Mustvee linnale oluline, sest Peipsiäärne rahvas loodab tugevale koostööle Ameerika Ühendriikidele oma elukvaliteedi parandamiseks. Mustvee reisisadama valmimine muudab oluliselt linna staatust. Peipsi pealinn areneb intensiivsemalt kui ei kunagi varem oma 500 aastases ajaloos, " märkis siis Mustvee linnapea Max Kaur. Suursaadik käis tolkorral Mustvee Vene gümnaasiumis. Euroopa Liidu rahadega renoveeritud Mustvee Kultuurikeskuses külastatas suursaadik kaalude muuseumi.  Samuti vaadati üle  Euroopa Liidu poolt finantseeritud uus Mustvee reisisadam. Suursaadik tutvus ka Eesti idapiiri olukorraga Mustvee piirivalvekordonis, Eesti idamere kaldal.