teisipäev, 19. veebruar 2013

Järgmine Rooma paavst on Balti riigist


Kuu aja pärast tuleb kokku konklaav, et valida maailmale uus paavst. Paavst ei ole lihtsalt mingi suvaline kirikuisa, vaid riigipea. Seepärast on ka tähelepanu suur. Mis tuleb pärast Hitlerjugendit? Kas neegrionu Aafrikast?
Mina leian, et konklaav peaks endas leidma jõudu ning esmakordselt valima inimese endiselt NSVL aladelt, mis oleks kaasaegse Euroopa arengu märk.
Sobiv kandidaat on kardinal Janis Pujats Lätist. Endine pikaaegne Riia peapiiskop, kes ei räägi perfektselt mitte ainult ladina keelt, vaid ka vene keelt, on ideaalne kandidaat. Tema konservatiivsus on just see, mis lähendab teda ja vene õigeusu kirikut. See on tähtis, sest vene õigeusu kirik on muutunud maailma üheks tähtsamaks ja mõjukamaks religiooseks organisatsiooniks. Katoliku ja õigeusu kirikute koostöö on vastus neile, kes külvavad segadust Euroopas. Ärme unusta, et ka kogu Moskva ja Venemaa patriarh Aleksius II oli pärit Eestist.
Meie mees Vatikanis oleks oluline ka Balti riikidele tervikuna, on ju siinsed luterlikud kirikud üha lähedasemad Rooma kuuriale ning kes teab, võib-olla kunagi pöördutakse tagasi sinna, kus oldi. Katoliku kirik nendele Balti riikidele aluse ju pani.