teisipäev, 22. jaanuar 2013

Washingtoni - Moskva ühisrinne Balti riikides II

Minu esimene blogisissekanne Washingtoni - Moskva ühisrindest tekitas huvi. Jätkame siis selle versiooni tutvustamist. See, et suurriigid kipuvad omavahel kokku leppima ning seda eilsete liitlaste arvelt, see nüüd küll avastus ei saa olla.
Aga paistab, et mõned ei taha ajaloost õppida. See oli Edgar Savisaar, kes hoiatas, et liigsed lootused Washingtonile võivad varem või hiljem kätte maksta. Tõesti , mida saaks Eesti sugune väikeriik teha , kui suurriigid lähtudes oma riiklikest huvidest teevad otsuse, mis puudutab Eestit?
Näiteid? Aga palun. Oli selline Washingtoni lemmik Mihhail Saakašvili. Saatis teine tervete brigaadidega appi oma Gruusia vägesid kallile liitlasele küll Iraaki küll Afganistani.
Ja mis siis juhtus? Kõigepealt kadusid Gruusiast Ilves ja Laar, see oleks pidanud juba analüütikuid tähelepanelikuks tegema. Ja finaal? USA heidab Saakašvili üle parda. Jahmunud on nii Miša kui tema nõunik Eerik-Niiles Kross. Tagatipuks ajab Krossi taga Interpoli kaudu Venemaa ning USA on kehtestanud Krossile sissesõidukeelu Ühendriikidesse!
Nii, et Washingtoni - Moskva ühisrinne tegutseb juba siin ja seal, ainut meie ajakirjanikud on vait nagu sead rukkis.
See et, ka Eestis kohe midagi lahti läheb, sellele viitas Ilvese sõbra Edward Lucase ootamatu avaldus, et Eestit valitsevad neobolševikud. Veel eile kiitis ta Eesti valitsust taevani ja nüüd selline järsk kannapöörde. Kust pärineb eesti keelt mitteoskava Lucase informatsioon, kes on tema informaatorid?
Kuid isegi Eesti enda kontekstis pole lahtiläinud sündmused midagi uut.
Meenutame siis. Kes oli see mees, kes püüdis Eesti energeetikamajandust maha ärida NRG Energy`le? Õige, see oli tollane välisminister Toomas Hendrik Ilves, kes hoiatas, et kui NRG Energy oma tahtmist ei saa, siis me NATOsse ei pääse.
Kes oli Ilvese sõber? USA asevälisminister Strobe Talbott, demokraatide kõva tegija. Nüüd aga lööme lahti memuaarid. Memuaarides on kirjas, et Talbottiga manipuleeris Vene välisluurejuhi Primakovi ülesandel Georgi Mamedov, Vene asevälisminister, praegune suursaadik Kanadas. Mida taheti? Tšubaisil oli tekkinud idee: Venemaa kui liberaalne energiaimpeerium. Selle impeeriumi osaks pidi saama ka Eesti energiamajandus. Ning Tšubais valis plaani elluviimiseks kõhklematult ameeriklased, kelle heas kirjas ta ka ise oli. Ning masinavärk läks käima.
Ajakirjandust sirvides näeme, et ka täna laiendab haaret lähiriikide energiaturul Gennadi Timšenko...Kordus number kaks. Ja jälle Ilves!
Minu küsimus on, miks peaks meie arvelt kasumi lõikama Washington? Äkki lepime Venemaaga ise kokku?