reede, 18. jaanuar 2013

Toimub skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi tööde näitus

21.jaanuaril 2013.aastal, kell 12.00 toimub Tallinna Linnavalitsuse infosaalis skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi tööde näitus ja võitjatööde eksponeerimine, näitus on avatud 8.veebruarini. Tallinna Kesklinna Valitsusel on kavas hiljem korraldada Hopneri majas, Rajakoja platsil suurem näitus, kus saab näha kõiki 44 ideekonkursil osalenud tööd.
„Kuigi Skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi komisjoni raske töö venis nelja tunniliseks, valitses siiski komisjoni liikmete seas üksmeel. Olen kindel, et valitud tööga jäävad rahule nii tallinlased kui Tallinna külalised üle kogu maailma,“ kinnitas Tallinna Kesklinna vanem ja skulptuuri ideekonkursižürii esimees Mihhail Korb.
„Skulptuur „Märka sõltuvust“ on märk inimkonnale sõltuvusepideemia ohust. See on ka märkus ärimeestele, kes teenivad sõltuvusepideemia arvelt. Usun, et maailmas ainulaadne skulptuur saab püstitatud Tallinn City piirkonnas järgmiseks Tallinna päevaks – 15.maiks 2013.aastal,“ arvas Tallinna Linnavolikogu liige ja skulptuuri idee autor Max Kaur.
23.novembril 2012.aastal valis skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi žürii 44 väärika kandidaadi seast välja võitjad. Võitjaks osutusid Salto Arhitektuuribüroo tiim tööga „Kaev“, autorid Karli Luik, Ralf Lõoke ja Maarja Kask, kes said esimese preemia, teise koha sai töö nimega „Inimesed kärbsepaberil“ ,autor maestro Tauno Kangro ning kolmas koht läks jagamisele kolme töö vahel: „@“, autorid Doris Orasi ja Katrin Tääker, „Rentsel“ , autorid Asko Uukado, Paco Ulman ja Kaarel Künnap ja „Iseenda vang“, autor Olavi Jõesaar. Žürii langetas konsensusliku otsuse neljatunnise arutelu järel.
Kuna osavõtt konkursist oli 44 töö näol niivõrd suur ning tööde tase äärmiselt kõrge, soovis žürii veel eraldi välja tuua ja tunnustada järgmisi töid: „Kuristik Rukkis“, „Sõltuvuskeeris“, „Tühjus“, „000“, „Märka“, „Eucleides“, „Keerle-Pöörle“ ja „Konflikt“.
Skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi žüriis olid Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti Arhitektide Liidu ning Tallinna linna esindajad. Eesti Arhitektide Liitu esindas konkursižüriis tuntud eesti arhitekt Vilen Künnapu, kes on ka aadressil Pronksi 19 asuva hoone arhitekt.
Skulptuur “Märka sõltuvust” on plaanis püstitada 2013.aastal Tallinn City piirkonda, Tartu maantee ja Liivalaia tänava ristmikul paiknevale Pronksi 19 maja ette. Just nimetatud kohas toimus 2007. aastal esimene avalik meeleavaldus juhtimaks tähelepanu sõltuvusprobleemile kui epideemiale.
Ühiskonnas eksisteerib väga erinevaid sõltuvusi. Nendest levinumad on alkoholi-, narko- ja hasartmängusõltuvus, lisaks levib sõltuvus kiiresti arenevas internetiühiskonnas. Viimastel aastatel on sõltuvused kaasa toonud Eestis enesetappe ning suurenenud on ka sõltlaste käe läbi sooritatud kuritegude, sh pereliikmete vastu sooritatud kuritegude arv.