laupäev, 24. november 2012

Skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi võitjaks sai Salto arhitektide tiimi töö


23.novembril 2012.a. kogunes Tallinna Kesklinna Valitsuse nõupidamiste saalis skulptuuri „Märka sõltuvust" ideekonkursi kompetentne žürii, kes valis 44 väärika kandidaadi seast ideekonkursi võitja ning teisele ning kolmandale kohale tulnu.
Võitjaks osutus Salto arhitektuuribüroo arhitektide töö nimega „Kaev“ (autorid Karli Luik, Ralf Lõoke ja Maarja Kask), teise koha sai töö nimega „Inimesed kärbsepaberil“ (Tauno Kangro) ning kolmas koht läks jagamisele kolme töö vahel: „@“ (autorid Doris Orasi ja Katrin Tääker), „Rentsel“ (autorid Asko Uukado, Paco Ulman ja Kaarel Künnap) ja „Iseenda vang“ (autor Olavi Jõesaar). Žürii langetas konsensusliku otsuse neljatunnise arutelu järel.
Vastavalt ideekonkursi tingimustele on I koha preemia 1500, II koha preemia 1000 ning III preemia 700 eurot.
Kuna osavõtt konkursist oli 44 töö näol niivõrd suur ning tööde tase äärmiselt kõrge, soovis žürii veel eraldi välja tuua ja tunnustada järgmisi töid: „Kuristik Rukkis“, „Sõltuvuskeeris“, „Tühjus“, „000“, „Märka“, „Eucleides“, „Keerle-Pöörle“ ja „Konflikt“.
Pressikonverents, autasustamine ja võitjatööde eksponeerimine toimuvad Tallinna Kesklinna Valitsuse nõupidamistesaalis 27. novembril 2012 kell 13.00
Nii võitjate kui ülejäänud tööde eksponeerimine avalikkusele on plaanis lähitulevikus, traditsiooniliselt Tallinna Linnavalitsuse infosaalis.
Skulptuur “Märka sõltuvust” on plaan püstitada Tallinn City piirkonda, Tartu maantee ja Liivalaia tänava ristmikul paiknevale ringikujulisele haljakule Pronksi 19 maja ees. Just nimetatud kohal toimus 2007. aastal esimene avalik meeleavaldus juhtimaks tähelepanu sõltuvusprobleemile kui epideemiale.
Konkursi žüriis olid Eesti Kunstnike Liidu, Eesti Kujurite Ühenduse, Eesti Arhitektide Liidu ning Tallinna linna esindajad. Eesti Arhitektide Liitu esindas konkursi žüriis tuntud eesti arhitekt Vilen Künnapu, kes on ka aadressil Pronksi 19 asuva hoone arhitekt.
Skulptuuri „Märka sõltuvust“ ideekonkurss kuulutati välja Ühiskonna Arengu Instituudi, Eesti Kujurite Ühenduse ja Tallinna Kesklinna Valitsuse poolt 1. juulil 2012.aastal.
„Suur tänu kõikidele konkursis osalenud spetsialistidele, kes valmistasid väga kõrgel tasemel tööd. Samuti tänan žüriid, kelle jaoks oli valiku tegemine päris kõva pähkel! Kuigi žürii raske töö venis neljatunniseks, valitses nende seas üksmeel. Olen kindel, et valitud tööga jäävad rahule nii tallinlased kui Tallinna külalised üle kogu maailma,“ rääkis Tallinna Kesklinna vanem ja skulptuuri ideekonkursi žürii esimees Mihhail Korb.
"Skulptuuri „Märka sõltuvust“ rajamise põhieesmärk on juhtida tähelepanu kaasajal laialdaselt levinud sõltuvustõve ohtlikkusele XXI sajandi tsiviliseeritud ühiskonnas. Usun, et maailmas ainulaadne skulptuur saab püstitatud järgmiseks Tallinna päevaks – 15. maiks,“ ütles Tallinna linnavolikogu liige, skulptuuri idee autor Max Kaur.
On teada, et ühiskonnas eksisteerib väga erinevaid sõltuvusi. Nendest levinumad on alkoholi-, narko- ja hasartmängusõltuvus, lisaks levib sõltuvus kiiresti arenevas internetiühiskonnas. Viimastel aastatel on sõltuvused kaasa toonud enesetappude arvu järsu kasvu ning suurenenud on sõltlaste käe läbi sooritatud kuritegude, sh pereliikmete vastu sooritatud kuritegude arv.