pühapäev, 28. oktoober 2012

Bond kohtub Stirlitziga Tallinnas või Tallinn spioonide pealinn

Tallinnas on aastakümneid tegutsenud Stirlitz. Nüüd tuleb James Bond Tallinnasse. Külastan uue Bondi filmi esilinastust Solarises 1.novembril. Bond see on kaasaegse meelelahutuse tipptase. Pole ime, et siia sappa on oma turundusüritusega sokutanud kasiinoparun Armin Karu. Sest need pole ju omavahel võrreldavad! Flemingu imeline maailm Portugali kuninglikust kuurordist Estorilist ja säravast fantaasiakasiinost Casino Royal. Teise Maailmasõja ajal oli kuninglike perekondi täis Estoril Euroopa spioonide paradiis ning just seal põrkas briti luuraja Fleming otse kasiinos kokku natsidega Saksamaalt. Eesti hasartmängukultuuril on pikk tee selle tipptasemeni.
Agent 007 Roger Moore hiigelaegadel võisime imetleda vana maailma rikkusi Monte Carlos ja Baden-Badenis. Tänapäeval on palju muutunud. Roger Moore asemel on näitlejad, kellest ei õhku mingit glamuuri ja šarmantsust. Ahned kasiinod on kaasaegse tehnoloogia kasutuselevõtuga peletanud eemale kliendid, kes eelistavad nüüd mängijate omavahelist pokkerit. Kuid Bond on siiski jäänud. Kas teab võib-olla järgmise ajalookäänaku taga on tulemas uus tase?
Ka Tallinn on viimased sada aastat olnud spioonide pealinn. Just siia pani Julian Semjonov tegutsema nõukogude Bondi Maximillian von Stirlitzi. Aga see ongi meie paindlik, keeruline, tsiviliseeritud kaasaegne maailm. Spioonide maailm see on maailm ilma sõjata. Õitsev Euroopa meil, ja naabruses suur Venemaa. Kuid kasiinod pandi sellele Venemaal nii Moskvas kui ka Peterburis kinni. Kas ka Eesti pealinnas tuleb päev, kus asutakse pitsitama hasartmängu ettevõtteid?  Euroopa Liidul on aeg teha siin oma regulatsioonid, aeg on kaitsta Euroopa Liidu kodanikke bondilike võtetega nende kasiinoomanike vastu, kes ei suuda tõusta meelelahutustööstuse tipptasemele.