esmaspäev, 9. juuli 2012

Max Kaur: Forbes oli šokeeritud


Vaatasin reportaaži maailma tähtajakirja Forbes tutvustustseremooniast Kadriorus. Kui ajalehe väljaandja Steve Forbes saabus lossi siseõue valitses tema näol varjamatu jahmatus. Tema silma tabas vaid kümmekond vanemat härrasmeest - ja seda maailma tuntuima brändiga ajakirja avapeol! "Pole võimalik!", võis lugeda Forbesi näost.
Kahekordne Ameerika presidendikandidaat Steve Forbes, kes taotles nomineerimist Vabariikliku Partei poolt 1996 ja 2000 aastal, on lihtsalt harjunud, et teda võtavad vastu tuhandepealised rahvahulgad. Kuhu jäi siis rahvas? Vastus on lihtne, rahvast keegi ei kutsunud.
Olen veendunud, et Tallinna suguses ärilinnas oleks loomulikult leidnud tuhandeid inimesi, kes mõjukat multimiljonäri oleks tervitama tulnud.
Kahjuks piirdusid Eesti poolsed ürituse korraldajad kutsetega Kaubandus-Tööstuskoja juhtoinastele ning pole ime, et ennasttäis tõusikud viskasid kutse minema ning eelistasid jahiga merele sõita. Ühesõnaga, kohutavalt piinlik lugu.
Forbes on kuulus veel selle poolest, et pool sajandit oli tema käes täiuslikem Vene keiserlikule perekonna kuulunud Faberge lihavõttemunade kollektsioon. Need juveliiri meistriteosed ostis 2004 aastal Forbesi käest Vene juudi päritoluga miljardär Viktor Vekselberg 120 miljoni dollari eest. Nad on nüüd koos teiste Faberge lihavõttemunadega pandud vaatamiseks välja Kremli Relvapalati Teemantifondi. Mida aga sellest kõigest võisid teada Kadrioru lossi siseõue kogunenud mõned kohalikud ärituusad?