kolmapäev, 4. aprill 2012

Max Kaur: armees seersandina sõitsin T-80 tankiga komandöri kohal

Autoleht küsib, Max Kaur vastab

1. Millise autoga sõidad?
Poliitikas peab oma emotsioonid vaos hoidma, aga sõidukis võib end välja elada, loomulikult mitte rikkudes liikluseeskirju. Lisaks olen iseloomult romantik ning meeldib kõik, mis on ilus. Sõidan hetkel 2008.aasta BMW 320 kupeega.

2. Kui palju kuus autole kulutad?
Võttes arvesse, et olen Eesti keskklassi esindaja, siis kulutan ligi 300 eurot kuus. Läbisõit kõikidel minu autodel pole suur, sest sõidan suhteliselt vähe. Aastaid varem, kui olin Edgar Savisaare nõunik, sõitsin tihti Tallinna ja Hundisilma talu vahet 2002. aasta 318 BMW sedaaniga. Selle BMWga sõidutasin nii Edgarit kui ka Maria Savisaart.

3. Sinu unistuste auto?
Esimene unistuste auto on alati lapsepõlvest. Ford Mustang. Tänapäeval pole midagi võimatut. Peaagu igaüks, kasvõi kord elus, võib endale lubada lennata Tallinnas Nizzasse, sealt rentida romantiliseks ööks Ferrari või Aston Martini ning nautida unustamatut sõidu, kellegiga koos, Monte Carlosse.

4. Kõige halvem auto, millega oled sõitnud? Miks see halb oli?
Kunagi eelmisel sajandil, NL ajal, sõitsin Žiguliga, nimelt nii VAZ 2105 kui ka VAZ 2109, olid imeautod, sõitsid ükskõik mis kütusega ning remont oli imelihtne, ühesõnaga oli tõesti halb, väga halb. NL armees sõitsin vanemseersandina tankiga T-80 komandöri kohal, see oli natuke parem.

5. Kas hääletajaid võtad peale?
Reeglina kui sõidan pealinnast välja, näiteks mingi erakonna või poliitilise ürituse asjus, on mul auto pilgeni rahvast täis. Samas võimalusel võtan alati peale naisi lastega ja vanureid.

6. Suurim trahv?
Kõige suurim trahv oli paar aastat tagasi kui politsei peatas mind Tallinnas, Narva mnt, Kadrioru piirkonnas ning avastas, et mul oli autoülevaatus aegunud. Vabandasin, maksin trahvi - ligi 1000 Eesti krooni, ja tegin järgmisel päeval autoülevaatuse edukalt ära.

7. Mis ärritab meie liikluses kõige rohkem?
Kui rääkida Tallinna liiklusest, siis ärritab liiga aeglane sõit, 50 km tunnis Pirita teel, mis liig see liig. Rääkisin sellel teemal ka linna tasemel ning lubati transpordiameti pool kaaluda veel sel suvel Pirita teel uut piirkiirust 70 km tunnis.
Suureks probleemiks eriti viimasel ajal on "rullnokad“, kes kihutavad sinna - tänna. Selle asemel, et noorena nautida elu- ja sõidurõõmu, lõpetakse kohati väga kurvalt. Poliitikuna arvan, et siseministeerium võiks profülaktikat tõsisemalt võtta, loengud koolis noortele, mis moodi reageerib nende keha biokeemia kiirele sõidule, miks kaob kiirel sõidul inimesel roolis ohutunne, oleks abiks.

8. Kui tihti kasutad ühistransporti?
Aeg ajalt ikka sõidan ning sugugi mitte ainult valimiste ajal jagades trollides ja bussides valimismaterjali. Viimati sõitsime oma kolleegi Sofja Derjuginaga trammis kevadist Kadriorgu nautima.

9. Rekordkiirus?
Tallinna linnavolikogu korrakaitsekomisjoni esimehena pean eeskuju näitama. "Rekord" on vist 110 km tunnis kui eelmisel suvel oma kodusesse Jõelähtme golfiklubisse kiirustasin.