kolmapäev, 30. november 2011

Las Rootsi pangad annavad varastatud raha tagasi


Olen nõus Ain Sepikuga, et meie juhtimisstiili on vaja muuta. Ning peaminister Andrus Ansipiga olen ka nõus. Ansip rääkis, et Eesti pensionifondid ei ole pensionisammaste haldamisega hästi hakkama saanud ja nende tootlus on võrreldes teiste Euroopa riikidega väga väikene. See ongi juhtimisstiili küsimus. Eesti pensionifondide tootlus viimasel kolme aastal oli kõige halvem OECD maade seas: -3,7 protsenti. Türklased suutsid samal ajal 10,1 protsendiga plussis olla. Ühesõnaga, pangad pole hakkama saanud.
Miks ei ole hakkama saanud? Vaadake maailma kogemust. Kui Ameerikas hakati teravalt kritiseerima Florida pensionifondi, siis erinevalt Eesti ajakirjanduse ja poliitikute tasemest, kes ei saa sõnagi suust, kui pangahärrad rahva rahaga märatsevad, siis Ameerikas haarati kohe härjal sarvist. Kus raha on, Zin?
Nimelt selgus, et kallilt juhitud Florida pensionfond tootis vähem, kui siis kui te ise oleksite näiteks valinud kõige lihtsama Core-4 portfelli Vanguard indeksifondidest. Ikkagi oleksite rohkem teeninud kui Florida pensionifond, ja seda enam kui kümnendi vältel! Absurd räägite, milleks meile siis need kallid investeerimisnõustajad ? Aga selleks - kõige konservatiivsema hinnangu järgi pistsid igasugused Florida pensionifondi töötajad ja selle ümber tiirlevate pankurite, nõustajate jms armaada oma taskusse 5 miljardit dollarit "eduka investeerimisnõu " eest! Sa püha müristus!
Pole parem ka olukord Eestis. Pangad tahavad teenindamise eest hästi palju raha, kuigi teenust pole sisuliselt olemas. Eesti pensionäride raha on kohati suisa kadunud igasugustesse pöörastesse riskiprojektidesse.
Muide, pane tähele - ega Rootsi pensionäridel pole häda midagi, nende pensionisammastega on millegi pärast kõik normis. Kõik need Rootsi suurpangad väga kardavad Rootsi pensionäre.
Järeldus on, et aeg on lõpetada Rootsi pankade poolne varastamine. Ei ole mingit kindlust, et Eesti pensionäride raha ei varastata pankade poolt Rootsi investorite huvides. Puudub igasugune tõsine riigipoolne järelvalve, ka Finantsinspektsioon ei ole hakkama saanud. Soovitan II sammas pankadelt üle võtta riigi kätte. On ka teine võimalus, annan Rootsi pankadele oma kontonumbri.