reede, 5. august 2011

Ratas Savisaare partei esimeheks?

Keskerakonna juhatuse liige Jüri Ratas on teatanud, et ta on otsustanud kandideerida Keskerakonna esimehe kohale. Legendaarse Edgar Savisaare kunagise nõunikuna, hõbeda aumärgiga vääristatud kauaaegse keskerakondlasena ning Tallinna linnavolikogu liikmena toetan Jüri Ratase otsust kandideerida Keskerakonna esimeheks.
Jüri Ratas on oma hea suhtlemisoskusega löönud aktiivselt kaasa Euroopa poliitikas need esimesed seitse aastad, mis olid Eesti jaoks kui teatud katseaastad Euroopa tasemel. Ta on väärikalt toime tulnud nii erakonna kui ka kogu Eesti esindamisega Euroopas.
Riigikogu aseesimees ja varasem Eesti pealinna juht Jüri Ratas on kui etalon Euroopa jaoks. Meie Euroopa Barack Obama! Kennedylik karisma, noorus, atraktiivsus, aktiivsus, intelligentsus, konstruktiivsus, operatiivsus! Koostöövõimekus ja suur usaldusväärsus, need pole viimased asjas suures Euroopa poliitikas. Ja see pole avanss. Ratase isiklik panus Kultuuripealinna 2011 staatuse saamisel ning autorlus Euroopa Rohelise pealinna idee osas, mis leidis ametlikus Euroopas suurt huvi ja toetust, tõestab väidetut. Ning Tallinn saab nüüd 2018 aastal ka Euroopa Roheliseks pealinnaks.
Usun, et Jüri Ratast ootab ees suur karjääri Euroopas ja Eestis, miks mitte ka presidendi ja peaministri ametites ning seda suure ja tugeva Keskerakonna eesotsas.
Ratas alternatiivina on ju väga hea. Ega ta ju Savisaarest veel jagu ei saa. On ju Savisaar, kes otsustab, kes on tema järglane. Kindlasti sinna läheb veel omajagu aega. Kuid noore ja tubli mehe kandideerimises, oma ambitsioonide märkimises, pole ju midagi halba.
Vaatame näiteks IRL-is toimuvat. Juhib ju seal erakonda tegelikult Parts, aga mitte erakonna esimees Laar. Laar on nüüd rohkem tamadaa vanade kampsunite viinalauas. Seal toimuvat kiskumist on paha vaadata.
Keskerakond peab olema sellest üle. Räägitud on auesimehe koha loomisest. Aga on ka teisi variante. Ajaloost me ju teame kõiki neid rahvuslike liidreid, revolutsiooni liidreid, kõrgemaid juhte. Tegelikult partei esimees ja partei liider ei pea olema üks ja sama isik. Ratas näiteks võiks olla kaasesimees, kunagi ka esimees, partei liider, juht, seega peaministrikandidaat ja presidendikandidaat oleks aga ikkagi Savisaar.
Keskerakond on alati suutnud päeva lõpuks omavahel kõik ära jagada, olgu see siis Tallinnas või Ida-Virumaal, miks arvatakse et me ei tule toime seekord?