laupäev, 25. detsember 2010

Kirik keset mäge

Vaatamata poliitiliselt keerulistele aegadele pealinnas, läheb elu oma rada pidi edasi. Kauni jõuluõhtu järel kirikus, tuleb kätte võtta doktoritöö kirjutamine...
Tollel ilusal jõuluõhtul meenutasin mõtetes Lasnamäe kiriku saagat. 2003 aastal vestlesin isiklikult suur eestlase Patriarh Aleksius II, ajal mil ta tuli õnnistama Lasnamäe Kiriku nurgakivi panekut. Mäletan, et tookord olid rivis kõik transiidiärimehed, kes lubasid toetada kiriku ehitamist. Kus nad on kõik täna!? Patriarh lootis veel näha kiriku valmimist oma uue visiidi ajal Eestisse. Meie vestlus oli eesti keeles. Tervitasin teda Edgari nimel (kuna ma olin tol ajal Edgari nõunik ja ta ise oli Tartu haiglas) ning patriarh mainis mulle, et ta tahaks olla maetud Kuremäe kloostrisse ja lootis 2005 aastal taas külastada Eestit. Nii ta on, et Jaani kirik on Peterburis juba valmis. Ning Mihkel Oviir võiks oma moka ükskord kinni pidada.
Kindlasti meenub Lasnamäe kirik jälle, kui külastan Peterburi ja käin Jaani kirikust mööda. Peterburis, kus teist aastat õpin Euroopa mõistes doktorantuuris Inseneriteaduste ja Majanduse Ülikoolis ENGECON, on eestlased ikka haridust omandanud, olgu siis Johan Köler või Artur Kapp, Ants Piip või Johan Laidoner, Viktor Palm või Neeme Järvi. Olgu mainitud, et Saint-Petersburg State Academy for Engineering and Economics on lõpetanud näiteks Vene energeetikaguru, tuntud liberaal Anatoli Tšubais, Eesti kodanik ja suurärimees Rustam Aksjonenko, Severstali omanik, miljardär Aleksei Mordašov.