reede, 17. juuli 2009

Kasiinoohvrite sammas Seaküla Simsoni kätte?

17.juulil 2009.a. teatas skulptor Tauno Kangro, et vaatamata ideekonkurssi võitmisele otsustas ta loobuda kasiinoohvrite samba loomisest, kuna tema sõnul on liiga palju tööd s.h. ka Kalevipoja kujuga Tallinna lahes. Varem otsustasid Eesti kasiinovastased usaldada samba tegemine Tauno Kangrole, kes 18.juulil 2009.a. Tallinnas kasiinovastase päeva tähistamise üritusel pidi isiklikult kasiinoohvrite samba ideed autorina tutvustama avalikkusele.

Tauno Kangro otsus oli ootamatu. Tunnustame teda kui kõige huvitama ja tabavama kasiinoohvrite samba idee autorit. Mõistame teda, sest kasiinoparunitel on pikad käed. Aga ikka oleme veendunud, et Eesti ühiskonna tähtsamad hetked peavad olema raiutud kivvi ja valatud pronksi järeltulevate põlvede jaoks. Vaatamata kõigile kinnitan, et homme, 18.juulil 2009 kell 12.00 saab kasiinoohvrite sammas nurgakivi.

Kasiinovastased kaaluvad uut ideekonkurssi ning kandidatuure, kellele usaldada samba tegemine. Kandidaatidena on kõne all Seaküla Simson, Leonhard Lapin või noor skulptor Hendrik Hansen.

„Hea meelega osalen kasiinovastaste projektis. Selle ainulaadse samba projekt inspireerib ja intrigeerib. Ka koht on idee jaoks õige. Loomulikult on kired teema ümber tulised. Mängus ju rünnak suurele ja räpasele rahale, seega mõistan minu poolt sügavalt lugupeetud kolleegi loobumist,“ sõnas Hendrik Hansen.
Tuntud eesti kunstnik Neeme Lall, kes esitas eelmisel kasiinovastasel aastapäeval kunstiteost „Kasiinoohvrid”, leidis: „See on hea mõte. Mis veel peaks võitlema elajalike kasiinoomanike diktatuuri vastu kui mitte kunst? Las koputab kasiinoohvrite mälestussammas iga päev jultunud kasiinoomanike ja ühiskonna südametunnistusele.“

Homme, 18.juulil 2009.aastal Kasiinoohvrite sammas saab nurgakivi kasiinovastase teise aastapäeva tähistamisel Tallinnas nn. kasiinovastasel väljakul, Tartu mnt. ja Pronksi 19 tänava ristmikul, Stockmanni vastas, algusega kell 12.00. Kasiinoohvrite sammas on pühendatud kasiinovastasele võitlusele ning tuhandetele hasartmängude ohvritele ja nende pereliikmetele, kes kanatavad kaasa antud tragöödiast. Sammas kavatsetakse rajada samasse kohta kus 2007.aastal toimus eesti ühiskonnas ajalooline sündmus, esimene kasiinovastaste meeleavaldus Euroopa Liidus, kus tehti ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks. Üritusele on kutsutud erinevate usukonfessiooni esindajad, linnavalitsuse ja linnavolikogu liikmed, kultuuri ja ühiskonna arvamusliidrid, kasiinosõltlaste ühingute esindajad

Ühiskonna ja kasiinovastaste surve all jõustus 2009. aastal uus hasartmänguseadus, mis piirab kasiinoäri Eestis. Eestis on täna ligi 140 kasiinot, neist üle 60 Tallinnas. Eestis on üle 50 000 kasiinosõltlase ning 80 000 aktiivset mängijat ja nende arv majanduskriisiajal kasvab. AS Turuuuringute ja Faktumi poolt korraldatud küsitlused näitasid, et üle 70% Eesti ja Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.