teisipäev, 21. aprill 2009

Lenin, see on ju Gorbatšov!

139 aastat saab vene aadlimehe Vladimir Uljanovi (Lenini) sünnist.
Mees, kelle esivanemate hulgas juudi viinakaupmehed Volõõniast ja kalmõkid, kes pärit otse Tshingish-Khaanist. Mees, kes mõjutas saksa kapitali toel tervet Euroopat ja kogu maailma. Mida tegelikult tahtis Lenin?
Rong peatus Valga rongijaamas. Lenin jalutas peroonil...Ei osanud ta uneski aimata, et selle maa peab ta loovutama...Lenin oli nagu Gorbatšov. Gorbatšov võitles viimseni Nõukogude Liidu säilimise eest.
Kuid objektiivselt oli tema poliitika aidanud kaasa lagunemisele, lõpu tegi NSVL-le loomulikult aga Jeltsin. Ka Lenin ei tahtnud kuulda midagi Vene impeeriumi lagunemisest. Kuid poliitiline hetkeolukord dikteeris midagi muud.
Esimesena Vene valitsustest tunnustas Eesti Vabariiki siiki mitte Lenin. Selleks oli hoopis Venemaa Ajutine Valitsus nn. Kirdevalitsus eesotsas üüratult rikka Vene miljardäri Lianozoviga.
Lianozov ja tema isa olid Iraanist pärit armeenlased, kes oma tohutu varanduse teenisid Kaspia kalamarja ja Bakuu naftaga. Nad oli ülimalt mõjukad tsaariajal. Ja lahked. Moskva Kunstiteater võlgneb oma lennu neile, kuna just Lianozovid kinkisid neile maja. Lianozov elas pärast bolševike pööret Helsingis ja Tallinnas oma karja armukestest näitlejataridega.
Ja targa mehena jõudis ta teha oma elu ühe suurimatest sammudest - tunnustada Venemaa nimel Eesti Vabariiki. Lenin ei saanud nüüd enam oodata ja ruttas mitte ainult Eestit tunnustama, vaid käskis oma rahuläbirääkimiste saadikul Joffel Eestile kinkida nii Petseri kui Ivangorodi. Diplomaat Tomingas meenutab, et Leninil oli aga tõesti tuli takus, sest ta ruttas päästma ka oma naise Nadežda Krupskaja venda, kes Eestis oli vangi võetud. Muide enne Lianozovit karjus Joffe, et piir läheb mööda Purtse jõge.
Kas panete tähele. Need maad, kes suuriikide küüsist pääsevad, hakkavad elama paremini kui kunagine metropol? Soome on üüratult rikkam kui Venemaa, isegi Eesti on iga inimese kohta juba kolm korda rikkam kui Venemaa! Norra, kes pääses Rootsi küüsist, on nüüd tohutult rikkam. Iirimaa on juba täna rikkam kui Inglismaa jne jne.
Nii et nii Lenin kui ka Gorbatšov olenemata sellest, mida nad isiklikult tahtsid, aitasid kaasa rikka Euroopa tekkele.