neljapäev, 29. jaanuar 2009

Uus soomeugrilasest Venemaa patriarh matab Lenini ja elustab Vene imperaatori

1.veebruaril pühitsetakse Moskva ja kogu Venemaa patriarhiks uus mees, kuid mis tema nimi saab olema me veel ei tea. Kas metropoliit Kirill jätab oma praeguse munganime või võtab tagasi oma ilmaliku nime Vladimir või ehk veel lausa kolmanda, see siis selgub. Nalja saaks kui ta kuulutaks ennast Aleksius III - ks ...
Kolmandat põlve vaimulik on peterburglane Kirill selgelt olnud ideoloogilise suuna esindaja, kelle eesmärgiks taastata Vene elu vana vormel: õigeusk, isevalitsus, rahvuslus. Ilmselt ta saab olema patriarh, kes Kremli käsul matab Lenini tema ema kõrvale Peterburgi kalmistule.
Usun, et nagu Putingi vabalt saksa keelt rääkiv ja mäesuusatamist harrastav Kirill on selles Kremliga ammu kokku leppinud.
Tema mõju Venemaa impeeriumliku hiilguse taastamiseks on aga näha juba praegu. Ta reklaamib laialt Romanovite dünastiat ja nende ajaloolist pärandit.
Kirill on ühe kontroversiaalsema nõukogude aegse õigeusu vaimuliku, metropoliit Nikodimi (Rotov) õpilane. Nikodim oli vaimustuses katoliku kirikust ning suri Vatikanis äkksurma momendil, kui ta surus Johannes Paulus II kätt tema valimise puhul paavstiks. See side on toonud paksu pahandust ka Kirillile, keda veel eelmine aasta Tshukotka piiskop Diomid süüdistas sidemetes katoliku kirikuga. Diomid kihutati Vene õigeusu kirikust välja.
Kirilli enda karjäär Vene õigeusu kirikus oli nõukogude ajal aga lendstardist: 23 aastaselt usuakadeemia professor, 24 aastaselt arhimandriit, 27 aastaselt usuakadeemia rektor, 29 aastaselt piiskop, 30 aastaselt peapiiskop. Fantastiline!
Nikodimi õpilasena saab Kirillist pärast soomeugrilasest patriarhi Nikonit teine suurim Vene õigeusu kiriku reformija. Kirill nõuab misjonitöö alustamist Vene õigeusu kirikus. Samuti nõuab ta et vene pappid alustaksid jutlustamist. Viimased ei oska üldse esineda ei koguduse ega avalikuse ees. Ilma korraliku jutlustamiseta pole aga misjonitöö võimalik. Kavatsused on kopeerida nii katoliku kiriku kui ka ameerika evangelistide töö kogemusi.
Ersa-mordvalase päritoluga Kirillil on ka hüüdnimi "vladõka Midas", kuna ajakrjanduses levitatakse arvamust, et tema isikliku vara suurus on 4 miljardit dollarit. Igaljuhul on selge, et Kirilli ajal jätkub Vene õigeusu kiriku kassa täiendamine ja vara suurendamine.
2003. aastal oli mul võimalus vestelda ka isiklikult Kirilliga Tallinnas uue kiriku asukoha õnnistamisel Lasnamäel. Tema soomeugrilase kavalad sinised silmad on veel praegugi meeles.