reede, 23. jaanuar 2009

Unistan ajast mil Eesti presidendiks saab muukeelne eestlane

Ameerika Ühendriikides toimub suur muutus. Esmakordselt saab presidendiks mustanahaline ameeriklane ja üle kaheksa aasta ka demokraat. See on tunnistus, et Martin Luhter King`i kõnes esitatud unistus tõesti teostub.

Raadiost oli kuulda, et teisipäevasel 44. presidendi ametisse vannutamise üritusel ei osalenud eelmise ja ka tänase valitsuse kaitseminister Robert Gates. Põhjuseks oli turvalisus. Temale oli määratud Barack Obama järglase koht, kui üritusel oleks midagi erakorralist juhtunud. Seda polenud aga oodata, sest juba 6 tundi enne üritust, lausa pimedas kogunema hakanud kümned tuhanded inimesed olid pigem rõõmsad ja lootusrikkad. Pigem on selline turvalisusega üle pingutamine Bushi hirmutamise poliitika järelmõju , sest tema pidas ennast sõja aja presidendiks ning nägi igal pool ainult valitsevaid ohte. Tulemus - kaks lõpetamata sõda ja maailma suurimaid majanduskriise, mille mõjusid näeme ka Eestis.

Barack Obamal on lihtne olla edukam kui siiani valitsenud president Bushil. Isegi kui ta ainult sulgeb 7 aasta eest rajatud Guantanamo vangilaagri, millest on kujunenud USA kohtusüsteemi must auk ja lahkunud presidendi häbiplekk, siis juba on ta saavutanud rohkem inimeste õiguste kaitseks kui Bush oma valitsetud aastate jooksul.

Obama teab, mida tähendab enda tõestamine Ameerikas, kui sa oled vähemuse esindaja.

Samuti on tema poolel tavainimeste optimism, sest veel halvemini kui Bush polegi tõenäoliselt võimalik seda kõikide võimaluste maad juhtida.

Bill Clintonilt oli saadud päranduseks sadade miljarditega plussis olev riigieelarve, mis tänaseks on sõdade pidamisega viidud mitmeid kordi suuremasse miinusesse.

Eesti on paljurahvuseline riik, aga kui paljudes parteides on esindatud nende inimeste seisukohad ja vaated? Sellepärast arvangi, et ka minusugustel muukeelsetel eestlastel, kellel peale Eestit pole teist nii isamaad kui kodumaad ning kes on Eestis sündinud, on mida sekka öelda ja panustada tulevikus Eesti heaks. Kas pole siin elavad muukeelsed eestlased mitte just see uus lootus tulevikule või värske tuulehoog, mis annab uut hoogu poliitiliste eesmärkide puuduses vaevlevatele parteidele? Nii tekkivad ka meie oma Barack Obamad. Tsiteerides ajaloolist Martin Luther King´i lauset „I have a dream!“ unistan ka mina , et millal meil saabub see päev kui Eesti presidendiks saab muukeelne eestlane!