esmaspäev, 27. oktoober 2008

Maksumaksja, kas sina oled pr. Presidendiga abielus?

Kas mäletate veel Rootsi naisministrit, kes ajas poest sukkpükse ostes segamini isikliku ja riigi maksumaksja antud krediitkaardid ning pidi selle pärast ametist tagasi astuma. Tema nimi oli Mona Sahlin. Meil on Evelin Ilves, kelle ilukulud maksab maksumaksja, mitte tema abikaasa.
Laupäevane Õhtuleht avaldas, et Evelini meikimiseks on käesoleval aastal kulunud 55 tuhat krooni. See on keskmiselt 5500 krooni kuus!
Tegelikult selgub artiklist link http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=301620 , et enamus summast kulus jumestaja Katrin Sangla lennupiletitele Iirimaale Dublinisse ja Venemaale Hantõ-Mansiiskisse. Mullu reisis jumestaja esileediga muu hulgas Gruusiasse, Hispaaniasse ja Soome. Ma ei hakkaks hindama ühe naise jumestamisel kasutatava kunstniku teenust või selle tulemust, kuid arvestades summast suurema osa kulumist vaid transpordile, tahaks ühe mõtte küll välja öelda. Äkki oleks rahaliselt otstarbekam selle 55 000 krooni eest õpetada Evelin Ilvesele meikimist? Pealegi jääb iluvahendite ostmiseks ju vaevalt viiendik või isegi vähem rahast ja enamus kulub Katrin Sangla turismile. Teades presidendipaari saatvat suurt kaaskonda võiks meikijaks koolitada ka mõne assistendi. Mind paneb imestama, kust tulevad Tallinna tänavatel kõndivad säravalt ilusad naised, kes tõenäoliselt ei käi Katrin Sangla juures kümnete tuhandete kroonide eest ennast värvimas. Ma kahtlustan, et äkki nad vaatavad laupäeva hommikuti eratelejaamadest tulevaid ilusaateid ja sealseid ilunippe ning teevad ennast nende järgi kauniks. Ma saan aru, et tänaval vastu tulevad ja ilusaks meigitud naised ei kanna presidendi proua raskeid töökohustusi, kuid kindlasti on ka nendel kodus ootav abikaasa ja laps(ed), kes vajavad tähelepanu ja hoolitsust. Lisaks veel kellast kellani palgatöö ja ometigi leiavad nad võimaluse enda ilusaks tegemiseks ilma raha laristamata.
Hoopis teine teema on Evelin Ilvese rulluisutamise harrastuse ja selleks maksumaksja raha kulutamisega. Sportlik ja ilus naine võiks küll olla Kadriorus eeskujuks, kuid tuletan meelde, et Evelin Ilvesel on abikaasa Toomas, kes võiks tema kulusid aidata katta ka siis kui seadusega niigi ette nähtud „presidendi abikaasaks olemise palgast“ ei peaks piisama. Evelin Ilveselt ei oodata mitte sportlikke suursaavutusi, vaid oma abikaasale võrdseks kaasaks olemist. Siiani jätab Evelin oma paastulaagrite, solaariumi ja trenniga mulje kui rikka ärimehe trofeenaisest, kellel pole päevade viisi midagi muud teha kui kaloreid lugeda ja sekundeid mõõta. Jääb üle nõustuda Õhtulehe peatoimetaja Urmo Soonvaldiga link http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=301549 , et Evelin Ilvese katse seda õigustada üle leheküljelise intervjuuga ajalehele Postimees pole kuigi õnnestunud.