reede, 26. september 2008

Riigireetur 2, Trooja hobune!

Jätkan riigireeturi blogi-romaani, kuna mäletan kurikavalat Herman Simmi ammustest aegadest. Simmil õnnestus pugeda ka Rahvarindesse. Koos Andrus Ööveli ja Olev Laanjärvega tegelesid nad ENSV siseministeeriumi poolt raskesti kasvatate noorukitega. Edgar oli ka Eesti Õpilasmaleva pealik. Nii sattusidki mehed Rahvarindele Kodukaitset looma. Saabus aga otsustav päev…

„Toompead rünnatakse! Kordan, Toompead rünnatakse…!” Kes meist ei mäletaks seda ärevat häält raadiolainetes… Jah, see oli Herman Simm, kes lasi Interrinde ja Lõssenko Toompea lossi hoovi, see oli just Simm, kes lõi Lõssenko ees värava lahti.

Hiljem ta muidugi keerutas, ja püüdis ikkagi pääseda peaministri eriteenistuse juhiks. Kuid Edgarit nii kergelt alt ei vea ja ta pani julgelt pätile käe ette.

Aastaid hiljem, kui Savisaar sai siseministriks, selgus et Politseiameti peadirektoriks on tõusnud „Trooja hobune„ Herman Simm. Jällegi oli Savisaar see, kes võttis endale kogu vastutuse, ja kihutas riigireeturi oma kohalt, kust ta mugavalt oli end juba sisse seadnud. Salakaval Simm asus loomulikult kohe kätte maksma ning organiseeris lindiskandaali.

Uus kokkupuude Hermaniga oli 2002 aastal, kui läksime koalitsiooni Kallasega, olin siis koalitsiooninõukogu esimehe abi. Kaitseminister Sven Mikser kahjuks tookord siiski ei vallandanud Simmi…Varsti oli Mikser ilma ministriportfellita, lahkuda tuli tal ka Keskerakonnast.

Häbitu Simm jätkas aga oma räpast tegevust. Ootamatult suri täies elujõus, Simmi omal ajal tööle võtnud endine kaitseministeeriumi kantsler Robert Lepikson. Mind tegid ärevaks Simmi sõprade-politseinike poolt levitatud jutt, et Robi oli surnud Rakvere hotellitoas pärast õhtupoolikut karja naistega. Ei, mõtlesin ma, need ootamatud südamehaigused on ühest teisest ooperist…. Ja seejärel uus pauk. Sureb polkovnik Simmi suurepäraselt tundnud ekssiseminister Olev Laanjärv. Juhus? Kas tõesti ….

Kõik Eesti saladused lasti ära varastada, mitte ühtegi ei jäänud enam alles!
On uskumatu, aga Simm jätkas oma tegevust isegi siis, kui ta kaitseministeeriumis ei töötanud. Simm tassis saladusi kaitseministeeriumist lausa kartulikotiga välja! Ise häbelikult naeratades, seletas: „Pinss on väike. Viin vanapaberit makulatuuri, et pinsile lisa teenida…”.