reede, 5. september 2008

Kasiinosõltuv eesti kultuur!

05.09.2008.a. teatas KUMU peadirektor Marika Valk ametlikus kirjas Eesti kasiinovastastele, et ei leia võimalust eksponeerida eesti kunstnik Neeme Lalli kasiinoohvritele pühendatud maali, kuna KUMU kalender on kahel järgmisel aastasel täis.

„Usun siiralt, et tegelete õigete aadete nimel ja võitlete õige asja eest. Arutasin Teie ettepanekut Kumu Kunstimuuseumi direktori Sirje Helmega, kes otsustab näitusesaalide kasutamise üle. Kahjuks on muuseum oma plaanid teinud kaheks aastaks ette ja kuna tegemist on püsiekspositsioonide ja välisnäitustega, pole siin muudatusi võimalik ette võtta. Soovin südamest edu ja loodan, et teie ideed leiavad teise realiseerumisvõimaluse,“ vastas oma kirjas Marika Valk.

On siiralt kahju, et KUMU juhtkond unustab, mis on kunsti eesmärk. KUMU on muudetud kasiinosõltlaseks, sest just kasiinorahaga ostetakse eesti kunstiteoseid. Arvata on, et varsti lüüakse KUMU ka kasiino püsti.

Samas on hea meel tõdeda, et esialgsed vastukajad eesti kunstnik Neeme Lalli kasiinoohvritele pühendatud maali eksponeerimiseks Oleviste kirikus ja Eesti Juudi Sünagoogis on positiivsed. Kirik tuleb rahvale alati appi, samas kui riigiametnikud muud ei oska kui sahkerdada.

4.augustil 2008.a. pöördusid Eesti kasiinovastased kirjaga Eesti Kunstimuuseum direktori pr. Marika Valgu poole ettepanekuga eksponeerida KUMU-s kunstnik Neeme Lalli kasiinoohvritele pühendatud maali, mida esitleti esimesel kasiinovastase aastapäeva tähistamisel 18.juulil Tallinnas nn. kasiinovastasel väljakul, Pronksi ja Tartu mnt. nurgal. Samas, kus 2007 aastal toimus esimene kasiinovastane meeleavaldus Euroopa Liidus ning kus aasta tagasi tehti meeleavaldusel ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks.

Täna Eestis on ligi 200 kasiino, neist on ligi 100 Tallinnas. Eestis on üle 70 000 kasiinosõltlast ja nende arv majanduskriisiajal kasvab. 2007.aastal AS Turuuuringute poolt korraldatud küsitlused näitasid, et 76% Eesti ja 81% Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt.