neljapäev, 3. juuli 2008

Tähistatakse esimest kasiinovastast aastapäeva!

18.juulil toimub Tallinnas esimene kasiinovastase aastapäeva tähistamine, mis pühendatakse hasartmängude ohvritele, meenutamaks kasiinoohvreid ja nende pereliikmeid. Esimene kasiinovastase liikumise aastapäeva tähistamine toimub 18.juuli kell 11.00 Tallinnas Pronksi ja Tartu mnt. nurgal, samas kus 2007. aastal toimus esimene kasiinovastane meeleavaldus Euroopa Liidus. Aasta tagasi tehti meeleavaldusel ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks.

Mälestusüritusest on lubanud osa võtta ning esineda enamuse Eesti suurimate usuorganisatsioonide esindajad, et püha sõnaga meenutada ohvreid ja nende pereliikmeid. Kasiinoohvrite päeval on kutsutud ja saavad sõna Eesti pearabi R. Shmuel Kot, Baltimaade moslemite kogukonna esindaja mufti Ali Harrasov, Oleviste kiriku pastor Ülo Niinemägi, Vene Õigeusu Moskva Patriarhaadi esindaja, Eesti Luteri Kiriku esindaja, Eesti Rooma-Katoliku kiriku esindaja, Eesti Kristlik Nelipühi Kiriku esindaja. Kutsutud on ka krishnaiitide esindaja Arne Lauri.

Arvan, et 18.juuli 2007 oli oluline ajalooline sündmus Eesti ühiskonnas – toimus esimene kasiinovastane meeleavaldus Euroopa Liidus, mille põhieesmärk oli tekitada ühiskonnas kriitilist diskussiooni üha keerulisemaks muutuva probleemi üle, mille lahendusena nähakse riigi ja omavalitsuste poolt kasiinoäri kontrolli alla võtmist. Kui täna kasiinovastaste aktiivsus päästab kasvõi ühe Eesti pere kasiinotragöödiast, oleme õnnelikud, sest oleme õigel teel.

Täna on Eestis ligi 200 kasiinot, neist on ligi 100 Tallinnas. Eestis on ligi 70 000 kasiinosõltlase ja nende arv ka majanduskriisiajal kasvab. Kasiinod on põhjustanud sadade inimeste enesetapu Eestis, mõrvatuks on osutunud ka kasiinosõltlaste pereliikmed, isegi lapsed. Uuringud ja küsitlused on näidanud, et Eesti kasiinosõltlastest ligi 42% on kaalunud või kaaluvad enesetappu.

2007.aastal AS Turu-uuringute poolt korraldatud küsitlused näitasid, et 76% Eesti ja 81% Tallinna elanikest on kasiinoäri piiramise poolt. Varem tegid Eesti kasiinovastased avalduse, kus kutsusid Eesti Olümpiakomiteed loobuma kahtlasest kasiinoäri rahast, mis kahjustab eesti spordi mainet rahvusvahelisel areenil.

29.04.2008.a. toimus Tammsaare pargis kasiinovastane meeleavaldus, millest võtsid sõna tuntud kultuuri - ja avaliku elu tegelased, kokku sadakond inimest. 18.07.2007.a. toimus Tallinnas esimene kasiinovastane meeleavaldus Eestis ja Euroopa Liidus üldse, mille korraldas kasiinoäri kontrolli alla võtmist pooldav Eesti kasiinovastaste liikumine. 16.10.2007.a. toimus Tallinnas, Lasnamäel teine suur kasiinovastaste meeleavaldus. 27.10.2007.a. jagasid noored kasiinovastased kesklinna kasiino sünnipäevapidustuste ajal kasiinovastase sümboolikaga sõnumit, et kasiinod kaoksid koolide ja elamute vahetust lähedusest.