neljapäev, 8. november 2007

Kasiinovaba Eesti

Täna saab aasta kasiinoäri piiramise ja kontrolli alla võtmise ideest, mille esmasõnum ilmus 8.novembril 2006. aastal Äripäeva arvamus veergudel.

Kasiinovastaste mõtteviisiga on täna liitunud ka ekspeaminister ja IRL esimees Mart Laar, kes nõuab kasiinode arvu vähendamist kaks korda. Rahandusminister ja sotsiaal- demokraatide liider Ivari Padar tänas oma pöördumises kasiinovastaseid hasartmängutemaatika jõulise tõstatamise eest. Ettepanekud hasartmänguseadusesse tegi ka Riigikogu asespiiker ja Keskerakonna juhatuse liige Jüri Ratas, kes suurendaks otsustusvõimu omavalitsustele kasiinoäri leviku piiramise osas. Roheliste Erakond ja Kristlikud Demokraadid on varem avaldanud muret kasiinoäri ohtlikust arengust.

Käesoleva aasta alguses moodustatud kasiinovastane liikumine, milline on korraldanud mitmeid kasiinovastaseid aktsioone, meeleavaldusi ja üleriigilisi kampaaniaid Eestis, on tõusuteel. Seda on asunud toetama nii vasakpoolsed kui parempoolsed, nii noored kui ka eakad, inimesed olenemata rahvusest. Kasiinode vastu on vapralt välja astunud Tallinna, Haapsalu, Pärnu ja Võru omavalitsused ja elanikkond.

Kasiinoärimees Armin Karu on majanduskonverentsil Äriplaan 2008 arvanud, et Eestit peab ilmtingimata tabama kasiinokasvaja, sest Eesti vajavat oma Las Vegast kui meelelahutussektori üht lahutamatut osa”.

Loodan, et 2008. aastal Riigikogus vastuvõetav hasartmänguseadus on tõsiseltvõetav. See võiks olla tõsine samm, millega kasiinoäri levikut Eestis tuleks piirata ning muuta läbipaistvamaks ja turvalisemaks. Ja siis läheme edasi, et aastaks 2011 Eesti oleks kasiinovaba!

18.juulil k.a. toimus Tallinnas esimene kasiinovastane meeleavaldus Eestis ja Euroopa Liidus üldse. Meeleavaldusel tehti ettepanek kuulutada 18.juuli kasiinovastaseks päevaks. 16.oktoobril toimus Tallinnas Lasnamäel teine suur kasiinovastaste meeleavaldus.